Miras hukuku, gerçek kişilerin vefat etmesi durumunda mal varlığının kimlere ve nasıl geçeceğinin düzenlemesini yapan hukuk dalıdır. Mirasçılık belgesi ise, ölen kişilerin arkasından kimlerin gerçek mirasçısı olduğunu gösteren yasal belgedir. Mirasçılık belgesi çıkarılabilmesi için sadece bir mirasçının bile başvurusu yeterli olmaktadır. Miras hukuku şartlarına göre miras bırakanın yasal mirasçıları, prosedürlere uygun şekilde hazırlanacak vasiyetname ile mirasçılık belgesi başvurusu yapabilirler.
Miras Hukuku Nedir? Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Miras hukuku, hukuk alanının en önemli uygulamalarından biri. Gerçek kişilerin ölümü ya da gaipliği durumunda mal paylaşımı ortaya çıkara ancak burada dikkat edilmesi gerekir. Mal paylaşımı yapılırken, eğer miras bırakan kişi tarafından hazırlanan bir vasiyetname varsa öncelikle o dikkate alınır. Vasiyet bırakmayan kişilerin mal paylaşımı ise bazı noktalar göz önünde bulundurularak yapılır. Bu durumda öncelikle eşin hayatta olup olmamasına dikkat edilir. Eğer ölen kişinin eşi hayattaysa mal varlığının 4’te 1’i eşe verilir, kalanı ise çocuklara paylaştırılır. Kişinin vefatıyla geride kalan eşin isteği dahilinde anne ve baba da mirasçı olabilir. Dışarıdan bakıldığında oldukça karmaşık görünen, işin uzmanları içinse gayet net olan miras hukuku ve mirasçılık belgesi hakkında her detay için avukatlık büro hizmetleri desteği alınabilir.
Mirastan Kim Ne Kadar Pay Alır?
Miras Hukuku hükümlerine göre miras bırakan kişinin malvarlığından pay alacak olanlar, yasal mirasçı olarak kabul edilmektedir. Yasal mirasçılar ölenin eşi, kan bağı olan akrabaları, çocukları ve evlatlıklarıdır. Kanunda hükümlere bağlanan yasal mirasçılar;
• Miras bırakan kişinin eşi, çocuk ve torunları,
• Eğer miras bırakan sağ ise anne babası ile onların çocukları,
• Miras bırakanın büyükanne ve büyükbabası ile onların çocukları ve torunları (amca, dayı, yeğen, kardeş, teyze gibi).
Yasal olarak mirasçı kabul edilen herkes, mirasçılık belgesi ile yetkili makamlara başvuru yapabilir.
Mirasçılık Belgesi Nedir, Veraset İlamı Nasıl Çıkarılır, Nereden Alınır?
Diğer adı veraset ilamı olan mirasçılık belgesi, miras bırakan kişinin ölümü sonrasında kimlerin ne oranda mirasçı olduğunu gösteren yasal belgedir. Sulh hukuk mahkemelerinden ya da noterden alınabilir.
Kimler Mirasçılık Belgesi Talebinde Bulunabilir?
Gerçek kişinin vefat etmesi durumunda kan bağı ve akrabalık ilişkisi bulunan kişiler yasalar dahilinde mirasçı olabilir. Miras hukuku kapsamında ölen kişi farklı kişileri de mirasçısı olarak vasiyetnamesine katmış olabilir. Vasiyetnameye dahil edilen kişi de yasal olarak mirasçı sayılır. Ancak diğer mirasçıların bu duruma 1 ay içinde itiraz etme hakkı vardır. Bu süre dolduktan sonra vasiyetname ile atanan mirasçılar da mirasçılık belgesi alınabilir.
Mirasçılık Belgesi İçin Avukat Gerekir Mi?
Mirasçılık belgesi için kişiler yetkili makamlara kendileri doğrudan başvurabileceği gibi, avukat aracılığıyla da başvurabilirler. Miras hukuku detaylarını iyi bilen avukatlar, bu noktada herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için en iyi desteği sağlayacaktır. Herhangi bir avukattan miras hukuku ve mirasçılık belgesi için her türlü bilgi alınabilir. Miras paylaşımı konusunda yasalara uygun şekilde hareket ederek herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına ihtiyacınız olan desteği avukatlar sağlayabilir.