Dış cephe kaplamaları son dönemlerde oldukça talep gören sistemlerden biri olmuştur. Binaların ya da evlerin duvarları üzerine yapılan malzeme kaplama işlemine dış cephe kaplama sistemi adı verilir. Dış cephe kaplama adı verilen bu sistem koruyu nitelikteki malzemelerden oluşur. Bundan dolayı kaplamaların uygulandığı binalar çok daha sağlam bir yapı kazanır.
Dış Cephe Kaplamasının Bileşenleri
Çeşitli bileşenleri bünyesinde barındıran dış cephe kaplama sistemi bu bileşenlerden oluşur. Taşıyıcı karkas adı verilen madde bu bileşenlerden bir tanesidir. Taşıyıcı Karkas, cephe kaplama sistemlerinde binanın veya evin kolonu kadar önemlidir. Bu madde, yüzeye ulaşan suyun dışarı atılmasına katkı sağlar. Ayrıca kaplama malzemelerini taşır.
Dış cephe kaplamalarında kullanılan bir başka bileşen izolasyondur. İzolasyon su, ses, ısı, ultraviyole ve benzeri izolasyon malzemelerini içeren yapıya denir. Bir başka dış cephe bileşeni ise kaplama malzemeleridir. Kaplama malzemeleri çok sayıda çeşide sahiptir. Ahşap, taş, seramik ve benzeri malzemeleri içerir. Bu malzemeler cephe kaplamalarının ana malzemelerini oluşturur ve ürün çeşitliliği bu malzemeler vasıtası ile ortaya çıkar.
Dış Cephe Kaplamalarında Dış Sıva ve Boya Çeşitleri
Kaplama işleminin gerçekleştirilebilmesi için dış cephe kaplama sisteminde birkaç tane ekipmana ihtiyaç duyulur. Bu ekipmanlardan en önemlileri dış sıva ve boyalardır. Dış cephelerde sıva ya da kaplama malzemesi ile birlikte boyaları da kullanmak mümkündür. Hangi durumlarda hangi özelliğe sahip olan dış cephe boya çeşitlerinin tercih edilmesi gerektiğine karar verilmesi gerekir. Bu çeşitler; silikon, akrilik, elastik esaslı, plastik ve benzeri boya türlerini içerir. Bununla birlikte taraklanan veya perdahlanan sıvalar yapılara farklı görünüm kazandırır.
Dış Cephe Kaplama Malzemelerinin İçeriği
Dış cephe kaplamaları, doğrudan yapıların dışından, bir başka ifade ile atmosferden gelen zararlı etkileri duvar çekirdeğinden koruyan malzemelerden oluşur. Bu malzemeler binaları ya da evleri çok daha korunaklı hale getirir. Dış cephe kaplamasının temel işlevi; ısı izolasyonunu arttırmak ve binalara daha güzel bir görünüm sağlamaktır. Isı izolasyonu sayesinde binaların iç kısımlarında oluşan ısın kaybedilmesi engellenir. İç kısımdaki ısı dış taraftaki ısıya geçemez çünkü dış cephe kaplamaları bu geçişe izin vermez.