Kişilerde meydana gelen ağız kokusu günlük yaşam içinde diğer insanlar ile olan ilişkileri olumsuz etkilemektedir. Ağız kokusunun kendi içinde birçok farklı nedeni olabilir. Kişilerde başka bir ağız ve diş problemleri yaşıyor ise bireyde oluşan ağız kokusu bu hastalığın bir belirtisi ya da sonucu da olabilir. Bu yüzden kişi kendisinde bu tür bir ağız problemi hissettiğinde Gebze diş kliniği Ulusoy ağız ve sağlık merkezine giderek muayene olmalıdır.
Kişilerde meydana gelen ağız kokusu oluşumu iki çeşittir. Bunlardan ilki olarak Foetor Ex Ore kelimesinin Türkçe karşılığı ise ağızdan gelen kötü koku demektir. Ağız kokusunun ikinci çeşidi ise Halitosis yani kişinin ağzı kapalı durumdayken bile burundan alıp verilen nefesin bile kötü kokması demektir. Bu yüzden kişilerde meydana gelebilecek ağız kokusu çeşitlerinin iyice tespit edilebilmesi için alanında uzman hekimlere sahip olan Gebze diş kliniği merkezine başvurarak tedavi sürecini başlatmalısınız.
Kişi Ağız Kokusunun Olup Olmadığının Nasıl Anlayabilir?
Kişiler ağız kokusunun varlığını iki çeşit test yaparak anlayabilir. Kişi el bileğini iyice yıkayıp hiçbir sabun ya da parfüm kokusu kalmayacak şekilde duruladığında bileğini yalar. Bu işlemden sonra biraz bekleyip kokladığında ağız kokusunun olup olmadığını anlayabilir. Bu testi yapmak istemeyen hasta diğer testi yapabilir.
Bu testte ise hasta bir kaba iyice tükürdükten sonra kabın ağzını kapatarak beş dakika boyunca bekler ve süre tamamlandığında kabı kokladığında kişi kendisinde ağız kokusu olup olmadığı anlar. Fakat bu hastaların evde kendi yapabileceği testlerdir.
Kişi profesyonel bir yardım almak için Gebze diş kliniği gibi merkezlere gittiğinde diş hekimi ağızdan kaynaklanmayan sebeplerden dolayı hastanın ağız kokusu var ise kişi dahiliye uzmanına gidip halimita ve gaz analizi üzerinden Halitosis var olup olmadığına bakılır.
Ağız kokusu Nasıl Oluşur?
Ağız içinde bir denge vardır ve bu denge bozulduğunda birçok hastalık meydana gelmektedir. İnsanların ağız içinde milyonlarca bakteri bulunmaktadır ve bu bakteriler bir denge içinde bulunmaktadır. Bu bakteriler anerop ve erop bakteriler olmak üzere iki çeşittir. Anerop bakteriler oksijensiz yaşayabilen bakteri türüdür.
Erop bakteriler ise sadece oksijenli yaşayabilen bakterilerdir. Bu bakteri türleri ağız içinde bir dengede yaşarken bu denge bozulduğu an çürük, koku oluşumu gibi hastalıklar meydana gelmektedir.
Kişilerin ağız kokusunun oluşunda beslenme şekilleri de etkili olmaktadır. Özellikle bireyler protein ve şeker ağırlıklı besleniyorlar ise ağızda bulunan bakteri dengeleri bu maddelerden beslendiği için aradaki denge bozulur ve bu bakteriler ağız içinde çoğalır. Anerop bakteri çoğaldıktan sonra verilen besinler hazmedilirken kükürt salınımı gerçekleşir.
Ağız içinde oluşa kötü kokunun sebebi ise kükürt kokusudur. Kişiler bol bol su içmediğinde ve ağızlarında bir kuruluk yaşıyor ve nikotin, kafin, sigara kullanımı, kötü ağız hijyeni kişilerde kötü ağız kokusunun oluşmasına sebep olmaktadır.
Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Diş hekimleri tarafından belirlenen, koku sebebine göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Diş köklerinde apse, iltihap ve apse gibi durumlar kişide mevcut ise öncelikle temizleme ve kurutma işlemleri yapılmaktadır. Diş eti hastalıkları da ağız kokusunun sebepleri arasında olduğu için eğer hastanın diş eti rahatsızlığı var ise diş taşı temizleme gibi işlemler yapılmaktadır. Yani hastalık nedenine göre tedavi işlemi gerçekleştikten sonra kişi mutlaka ağız ve diş temizliğine dikkat etmelidir.